Hosts Tom en Willem-Jan interviewen elkaar (deel 1: Tom Morssink)

WJ: Waarom het keukentafelgesprek?

T: We hopen meer over de mens achter de functie te weten te komen. Hoe is de loopbaan van iemand gelopen? Wilde iemand als kind ook al bestuurder worden?  Wat zegt iemand tegen zijn/haar partner na een week hard werken over die week? Daarnaast hoor je ook wel eens dat bestuurders ver van de  normale wereld af staan. Dat heeft meegespeeld bij de totstandkoming van deze podcast.

Een andere motivatie voor mij is dat het voor een jong iemand steeds ingewikkelder is geworden om een goede studie uit te kiezen in het doolhof van opleidingen. Volgens de buitenwereld hangt er ook nog al wat van af. Er komt een behoorlijke druk bij kijken.  Met deze podcast hopen wij ook mensen richting mee te kunnen geven. Door mee te praten als sidekick met een ervaren bestuurder, maar ook door de podcast te luisteren. Iedereen heeft een weg afgelegd met twijfels. Twijfels zijn er altijd. Daar kom je in al onze podcasts ook achter.

Voor de mensen die mij kennen weten dat ik al langere tijd gecharmeerd ben van het werk van de socioloog Erving Goffmann. Hij kijkt vanuit de theatermetafoor naar de wereld. Wij bootsen dat feitelijk met onze podcast na. Na een week hard werken, zitten wij aan de keukentafel bij een bestuurder om de week door te nemen. Normaal gesproken is dit een domein wat enkel voor partner, familie en/of een vriend beschikbaar is. Een domein ‘achter de coulissen’. Wij krijgen nu toegang tot dit persoonlijke domein van onze gast.

WJ: Hoe is jullie samenwerking ontstaan?

T: Willem-Jan en ik kennen elkaar via de socials. We komen allebei uit Hengelo en hebben een keer afgesproken. Daarin bleek dat we gezamenlijke interesses hadden. Al vrij snel kwamen we er achter de onze achtergronden interessant zijn om te combineren. Het keukentafelgesprek ontstond op deze manier.

WJ: Wat heb je geleerd van de keukentafelgesprekken?

T: Bestuurders zijn ook maar mensen, maar toch lijken ze soms ongrijpbaar. Niet benaderbaar. In deze podcast proberen wij mensen dichterbij te brengen. Dat doen we ook door een sidekick aan te sluiten. Dat kan iemand zijn die nog niet begonnen is met zijn/haar professionele loopbaan, of iemand die aan de start staat van zijn/haar loopbaan.

Onze leiders staan vaak op eenzame hoogte. Niet voor niets wordt er wel eens gezegd dat het eenzaam aan de top is. Leiders krijgen vaak niet alles te horen en realiseren zich dat vaak ook. Wat doet dit met mensen? Verder wil ik opmerken dat ik ook veel leer van onze sidekicks. Al die verschillende achtergronden zijn erg leuk om toe te voegen aan onze gesprekken. Onze sidekicks stellen fantastische vragen. Daar leren Willem-Jan en ik van.

Afgelopen jaar hebben wij een serie gemaakt over en met burgemeesters, wethouders en raadleden. Willem-Jan heeft een studie bestuurskunde gedaan en werkt bij een gemeente. Deze wereld stond veel verder van mij af. Dit is ook een van de redenen waarom ik dankbaar ben dat we dit initiatief zijn gestart. Ik wist vrij weinig van deze posities af. Het maakte me nieuwsgierig en met dit initiatief kreeg ik de gelegenheid om mensen te bevragen. De motivatie om aan de slag te gaan is voor iedereen anders en elke keer weer inspirerend. Vooraf heb je een bepaald beeld en dat beeld over bijvoorbeeld privé/werkbalans is bevestigd dat dit voor de meeste mensen die wij hebben gesproken een grote uitdaging is. Er komt veel op de mensen af.

WJ: Hoe zie je de toekomst van het keukentafelgesprek?

T: Op dit moment maken we een nieuwe serie. Recent zijn podcasts verschenen met Anieke Kranenburg (waterschapsbestuurder), Trudy Vos (lid College van Bestuur ROC van Twente) en Hans Verbeek (lobbyist).

We hebben veel ideeën voor vervolgseries. Daar maak ik me geen zorgen over. De vraag is meer welke keuzes we gaan maken. Afgelopen jaar hadden we ook voornemens om activiteiten rondom de podcast te organiseren. Daar was vanuit verschillende mensen ook behoefte aan. We hebben dit niets groots kunnen doen vanwege Corona.

Ook een keer meepraten als sidekick of een idee? Neem contact met ons op!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *