Gekleed door Regionaal Textielsorteercentrum Twente

Het is al weer een paar jaar geleden dat we een rondleiding kregen bij een kringloopwinkel en dat we voor het eerst hoorden over de problemen rondom textiel. Nooit eerder hadden we er echt bij stilgestaan. Je weet niet wat je ziet, zoveel textiel wat er wekelijks binnenkomt. Toen we het verzoek kregen van Twenteboard en IKT om voor hen podcasts te maken was het voor Willem-Jan en Tom dan ook duidelijk. Een statement! Het Regionaal Textielsorteercentrum Twente (RTT) voorzag de heren van tweedehands kleding voor de opnames.

Ja, ook die kapotte sok mag in de textielcontainer! Stel he.. Je ruimt je kledingkast op. Heel goed. En doet je kleding via een zak in een textielcontainer. Wat gebeurt er dan eigenlijk mee? En welke fabels en feiten komen hierbij kijken?

And it goes like this: Twente Milieu haalt de container op.  Zij brengen hem naar het RTT in Enschede. Hier (zie foto’s) worden alle kledingstukken gesorteerd op soort en kwaliteit. En dan wordt zoveel mogelijk opnieuw gebruikt. Kleding weer in de winkel. Het materiaal van kapotte kleding weer gebruiken voor nieuwe producten.

Klinkt ideaal. Maar wat zijn de fabels en feiten?

  • Fabel: ‘kapotte sokken of onderbroeken mogen niet in de textielcontainer’. Juist wel dus! Helaas belandt nog 43% van het afgedankte textiel bij het restafval.
  • Feit: ‘we dragen onze kleding gemiddeld slechts 7x’. Mannen schijnen het juist af te dragen..
  • Fabel: ‘Textiel = katoen’. Meer dan 2/3e (69%) is gemaakt van plastic. Feit: ‘kleding die niet meer herdragen kan worden, wordt in Nederland gerecycled. Ongeveer 25% van wat wordt ingezameld’. Fabel: ‘In m’n eentje kan ik het verschil niet maken’. Samen is niet alleen. Als we allemaal kleding negen maanden langer zouden gebruiken, kan dit met 20% CO2 uitstoot verminderen.

Het RTT zamelt ongeveer 2.700.000 kg per jaar in. Dat is meer dan 10.000.000 stuks kleding uit 8 Twentse gemeenten! Kleding krijgt een nieuw leven via de winkels van kringloopwarenhuis Het Goed of Kringloopbedrijf De Beurs. Zoals die van ons hier op de foto’s. Dezelfde kleding die we droegen bij de podcast en YouTube serie ‘Made in Twente’ van Twente Board en IKT (link).

Of door het materiaal opnieuw te gebruiken. Door slimme samenwerkingen is het RTT met partners zoals Twente Milieu, Enschede Textielstad, Saxion, SaxCell en Frankenhuis hard op weg het textielprobleem voor de toekomst op te lossen met zowel chemische- als mechanische recycling. Deze samenwerking heet Texplus. Hierdoor zijn we in Twente 1 van de Europese koplopers op het gebied van ontwikkelen en toepassen van nieuwe methodes om textiel circulair te krijgen. Hoe mooi!

  • Wist je dat 43% van het afgedankte textiel gemiddeld in Nederland in het restafval belandt
  • Wist je dat 305 miljoen kilo textiel er gemiddeld per jaar in Nederland wordt afgedankt
  • Wist je dat je ongeveer 40 kg CO2 per jaar kan besparen door 6 kledingstukken minder te kopen
  • Wist je dat na aardolie, de textiel de meest vervuilende industrie ter wereld is

Dus.. Je kledingkast opruimen blijft natuurlijk een goed idee. Goed nadenken over je aankoop is dat eigenlijk ook. Nieuw of als 2e kans. Over wat je in de textielcontainer doet hoef je dan juist niet veel na te denken. Daar mag namelijk alles in wat betreft kleding; van een nog mooie jurk of shirt tot en met de kapotte sok of onderbroek. Het komt goed terecht.

Tom Morssink & Willem-Jan Velderman, mei 2024
Beeld: © Guus Blenke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *