Luisteraar aan het woord: Yalmar Mekelenkamp

Wie ben je?

Mijn naam is Yalmar Mekelenkamp, 27 jaar, geboren, getogen Oldenzaal. Ik heb er twee studies opzitten, namelijk: Master Health Economics, Policy & Law en daarnaast nog een studie Strategisch Management, allebei bij de Erasmus Universiteit Rotterdam. Op dit moment ben ik Managing Consultant bij Infotopics in Oldenzaal. Samen met collega’s helpen we bedrijven beter te werken met hun eigen data.

Hoe en waarom ben je het keukentafelgesprek gaan volgen?

De eerste podcast die ik geluisterd heb, is met de burgervader van Oldenzaal. Patrick Welman. Via via hoorde ik dat de podcast was gemaakt en zo kwam ik in aanraking met ‘Het Keukentafelgesprek’. Ik was al politiek actief en dan wil je toch even horen hoe je eigen burgemeester het doet. Een mooi initiatief van Willem-Jan en Tom.  Zo ben ik gaan luisteren, en dan wil ik de rest van de afleveringen ook gaan luisteren. Wat mij erg interesseert is meer weten van de mens achter de politicus. Waarbij ik zeker wat kan leren van andere mensen. Opvallend is dat ik mij veel kan herkennen in de kenmerken van mensen. Dit zijn niet per se alleen de VVD’ers (mijn politieke kleur), maar überhaupt bestuurders die voorbij komen. Ik heb daarnaast een keer meegedaan als sidekick. Dat was heel erg leuk en kan ik iedereen aanraden. Je krijgt op die manier de gelegenheid om vragen te stellen aan een ‘ander’ mens. Dat is een geweldige gelegenheid om je eens te verdiepen in een specifieke functie waar je vroeger misschien niet 1,2, 3 aan dacht.

Wat zijn voor jou de momenten dat je een keukentafelgesprek luistert?

Tijdens het rijden in de auto of als ik ga wandelen zet ik even een podcast op en soms tijdens de werkzaamheden of tijdens het boodschappen doen. Prettig om dat als achtergrond te hebben.

Wat ben je te weten gekomen door de keukentafelgesprekken?

Ik heb een beter beeld gekregen van de inhoud om politiek ambtsdrager te zijn. Ik ben breder gaan kijken door het luisteren van de serie podcasts. Het zijn hele diverse mensen die een dergelijke functie uitoefenen, dat vind ik mooi om te zien.  Wat beweegt ze? De verschillen tussen de personen vind ik erg interessant. Iedereen vult zijn eigen ambt op een authentieke manier in, maar is toch een goed ambtsdrager. De diversiteit aan loopbanen vind ik prachtig en de manier van invulling van het ambacht. Hoe kan je jezelf blijven als je te maken hebt met druk of als je in de picture staat. Veel van de gasten slagen er in. Dat vind ik knap.

Tijdens de podcasts kreeg ik zelf de bevestiging voor een stap richting de politiek. Ik was er al mee bezig, maar door het luisteren heeft dit gevoel mij wel bevestigd. Ik sta nu op nummer drie op de lijst voor de Oldenzaalse VVD. Ik zou het een hele eer vinden als ik als raadslid actief mag worden in Oldenzaal.

De keukentafelgesprekken krijgen binnenkort een vervolg. Willem-Jan en Tom gaan in gesprek met bestuurders. Wat zou jij van bestuurders willen weten?

Welke lessen heeft de bestuurder geleerd? Welke dingen leer je niet ‘uit een boekje’ en leer je vooral door te doen of door ervaring op te doen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *