Een trouwe luisteraar van onze podcast aan het woord… Anne van de Maat
Wie ben je?
Anne, 48 jaar oud, woon in Hengelo. Ik heb Pedagogische wetenschappen gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht . Sport, Bewegen en Gezondheid is de afstudeerrichting geweest. Mijn grootste wens was om jong moeder te worden. Dat is gelukt! Op dit moment werk ik bij Universiteit Twente en heb ik samen met Sandra mijn eigen Popupstore Kleine Gelukjes in Hengelo. Ik ben geïnteresseerd in erfgoed en heb me sinds twee jaar aangesloten bij Stichting Erfgoed Hengelo.
Hoe en waarom ben je het keukentafelgesprek gaan volgen?
Uit nieuwsgierigheid, wat doen mensen zoal hier in de omgeving? Ik zag het voorbij komen via de socials. Uit nieuwsgierigheid volgde ik Tom al. De podcasts met de mensen die je kent uit je stad , zoals wethouder Bas van Wakeren, burgemeester Sander Schelberg en raadslid Susanne van den Beukel vond ik heel leuk Toen werd ik nog nieuwsgieriger naar de keukentafelgesprekken. Ik denk nu steeds vaker: hé ik luister even een podcast.
Wat zijn voor jou de momenten dat je een keukentafelgesprek luistert?
Tijdens de was opvouwen… Op de achtergrond even aan. Heerlijk in de trein of tijdens het eten koken. Je moet wel je aandacht erbij hebben, maar je kan er rustig een activiteit naast doen. Misschien een keer bij Basic Fit proberen; een keukentafel-podcast 😊 Het is niet zoals bij een boek je een etappe mist dat je het dan kwijt bent. Je pikt het wel snel op.
Wat ben je te weten gekomen door de keukentafelgesprekken?
Wat ik niet wist van Susanne is dat ze een erfgoedachtergrond heeft. Ik hoorde dat ze affiniteit heeft met erfgoed en hier vragen over stelt in de raad, dat wist ik niet. Wat gebeurt er met erfgoed in de stad; leuk om te horen dat zij dat ook belangrijk vindt Maar ook, hoe rollen mensen in de (lokale) politiek? Bijvoorbeeld bij burgemeester Sander Schelberg. Dat was al gesneden koek. Die is er mee opgegroeid. Door onze Popup-store Klein Gelukjes had ik al iets van lokale politiek meegekregen omdat ik in de binnenstad van Hengelo zat. Dan krijg je ook wel bepaalde zaken mee, zoals de ontwikkelingen rondom het marktplein Omdat ik hier wel ideeën over had, ging ik de politiek hierover volgen. Door de podcast zijn dingen op z’n plek gevallen.
Verder vond ik het ook interessant om te horen hoe een werkweek eruit ziet van burgemeesters, wethouders en raadsleden. Je staat daar als burger niet zo bij stil. Ambtenaren die voorbijkomen en je bijpraten over uiteenlopende onderwerpen. Ik begreep dat de overlegstructuren ook bij bijna alle gemeentes ongeveer hetzelfde zijn. Ik heb echt respect gekregen voor veel politici uit de podcasts Het zijn tijdsintensieve jobs waarbij een flexibel thuisfront heel belangrijk is. ! Persoonlijk werd ik erg blij van burgemeester Arjen Gerritsen van Almelo. Wat een gedrevenheid en enthousiasme!
Een woord wat veel terugkomt in de reeks podcasts is het woord ‘verbinding’. Dat verliest wat mij betreft soms wat aan betekenis. Het wordt wel erg vaak genoemd. Maar ik snap dat dit belangrijk is, vooral in de politiek.
Wat is je bijgebleven?
Het zijn gewoon mensen, mooi hoe persoonlijk de gesprekken zijn. Heel mooi hoe ze kunnen praten en kunnen formuleren. Ik snap wel dat je met deze mondelinge skills het goed doet in de politiek. Graag wil ik er iemand uitlichten, Loes ten Dolle uit Winterswijk. Ze is 26 jaar, voelt zich helemaal thuis bij D66 en dan zo sterk! Het zelfvertrouwen spatte er vanaf. Confrontatie aangaan. Die gaat ver komen denk ik. Ze is positief en gedreven.
De keukentafelgesprekken krijgen binnenkort een vervolg. Willem-Jan en Tom gaan in gesprek met bestuurders. Wat zou jij van bestuurders willen weten?
Hoe weet je wat goed is? Hoe weet je wat het juiste is? Hoe voel je dat? Zal deel ervaring/visie zijn. Hoe creëer je een visie?
Leuk interview.